Ortodonti

Hem dünyada hem de Türkye’de, ortodont dş hekmlğnn en esk uzmanlık alanıdır. “Ortodont” kelmes Yunanca k kelmenn brleşmesnden oluşmaktadır. Düzgün anlamına gelen “orthos” ve dş anlamındak “odontos” kelmelernn brleşmyle “ortodont” ortaya çıkmıştır. Başlangıçta anormal sıralanmış dşlern düzgün sıralanmasıyla lglenen ortodont branşı daha sonra dşlern yalnızca yanındak dşle değl, karşıt çenedek dşlerle ve çene kemğ le lşksn düzeltmey hedeflemştr. Günümüzde alt ve üst çenenn brbryle lşks ve çene kemklernn yüz skeletyle lşksnn düzeltlmes ortodontnn uzmanlık alanını kapsamaktadır. Çene kemklernn konumlarının değştrlmes, erken yaşlarda “fonksyonel çene ortopeds” olarak smlendrlen, büyüme gelşmn yönlendrlmes çn çeştl apareylern kullanılmasını gerektren tedavler le; daha ler yaşlarda se “ortognatk cerrah” tedav yan hem dş tel hem de çene amelyatını kapsayan müdahalelerle mümkündür.

Ortodonti diş ve çenelerin baş, yüz ve birbirlerine göre konumlarını inceleyen, anomalilerin teşhisi, önlemesi ve tedavisini sağlayan diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Yalnız estetik kaygıları gidermek için değil çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının düzeltilmesi amacıyla da uygulanmaktadır.

Halk arasında “tel tedavisi” olarak bilinen ortodontinin, 7-8 yaşından itibaren erken süt dişi kayıplarında uygulanan yer tutucular, çoğunlukla büyüme gelişim çağında uygulanan çene darlığı, iskeletsel anomali sorunlarının tedavisinde kullanılan sabit ve hareketli apareyler ve erişkin ortodontisi olmak üzere farklı uygulamaları mevcuttur.

 

Ortodontik tedavi ne zaman uygulanır?

Bu dalın ilk amacı çocukta ortodontik problemlerin oluşmasını önlemektir. Bu nedenle koruyucu ve önleyici ortodontik tedavilerin uygulanabilmesi için muayene 7-8 yaş itibariyle yapılmalıdır. Yeterli ağız hijyeninin sağlanması, çürük ve kayıp dişlerin saptanması ve eksik dişlerin yerlerinin korunması, iskeletsel anomalilerin büyüme gelişim çağında tedavisi erken dönem uygulamaları arasındadır. Dişleri taşıyan çene kemiklerinin birbirleriyle ilişkisi normal ise yalnızca dişlerin dizilimlerinde ve kapanışında anormallik varsa hem erişkin hem de çocuk yaşlarda diş teli tedavisi ile düzeltmek mümkündür.Yaş ilerledikçe uygulanabilecek tedavilerin sınırlanması ve tedavi süresinin uzaması ihtimali dahilinde iyi bir hasta işbirliği ve dişleri saran sağlıklı kemik ve dişeti bulunduğu durumda her yaşta diş teli tedavisi yapılabilir.

 

Ortodonti
Ortodonti

 

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Ortodontik tedavide süre uygulanan tedavi türü, hasta yaşı, hasta uyumu gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Mevcut anomalinin şiddetine bağlı olarak uygulanan tedavi 9 ay ile 2,5 yıl arası değişkenlik göstermektedir.

 

Tedavi boyunca ne sıklıkla kontrole gidilir?

Ortodontik kontrol seansları özel bir sebep olmadıkça 4-6 hafta aralıklarla yapılmaktadır. Diş teli uygulanan hastaları genellikle 4 haftada bir görülürken, aparey kullanan hastalar için ortalama 6 haftada bir kontrol randevusu oluşturulmaktadır. Ancak şehir dışından ya da yurt dışından tedaviye gelen veya her ay kontrole gelemeyecek olan hastalar için telsiz tedavi yöntemi olan şeffaf plaklarla ortodontik tedaviyi önermekteyiz. Telsiz ortodontik tedavide randevu sıklıkları azalmaktadır.

 

Ortodontik tedavi ağrıya sebep olur mu?

İlk ağız içi uygulamanın yapıldığı seansta herhangi bir ağrı söz konusu değildir. Sonrasında ve seans aralarında dişlere uygulanan kuvvetin sebep olduğu kısa süreli ve hafif ağrılar görülebilmektedir. Doktorunuzun konuyla ilgili tavsiyelerine uymanız adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır.

 

Tedavi süresince nelere dikkat edilmelidir?

Doktorunuzun ayrıntılı olarak anlatacağı yeme yasaklarına harfiyen uyulması tedavinin devamlılığı için hayati önem taşır. Ayrıca ağız hijyeni üst düzeyde olmalı, her yemekten sonra ve yatmadan önce dişler fırçalanmalıdır. Kontrol seanslarına uyum göstermek de tedavinin seyrini etkileyen bir diğer önemli noktadır.

Diş telleri ağızda olduğu sürece asitli içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Bunun bir sebebi braketlerin yapıştırıcılarının erimesi sonucu braket kopmalarına sebep olması iken bir diğer sebebi de asitli içeceklerin braketlerin etrafında biriken diş plağının çürük oluşturma etkisini artırmasıdır. Braket kopmaları hem tedavi süresini uzatmakta hem de mine sağlığına zarar verebilmektedir. Braket kopmalarının önüne geçmek için diş teli tercih eden hastaların tedavi süresince kuruyemişler gibi sert gıdalardan da uzak kalmaları istenmektedir. Tedavi süresince asitli içecekler ve sert gıdalardan uzak kalmak istemeyen, süreci daha konforlu geçirmek isteyen hastalar için telsiz tedavi yöntemi olan invisalign şeffaf plak tedavilerini tavsiye etmekteyiz.

Tedavi sırasında diş teli lastiği kullanımı söz konusu olmaktadır. Diş teli lastiği hem metal tellerde hem şeffaf diş telinde hem de şeffaf plak tedavisinde uygulanan bir ek mekaniktir. Doktorun tavsiyesine uygun olarak düzenli kullanılması tedavi sürenize ve sonuçlarınıza katkı sağlayacaktır.

Hastaların aylık kontrollerini aksatmamaları, doktorlarının belirttiği yeme yasaklarına uymaları ve ağız hijyenlerini maksimum seviyede tutmaları gerekmektedir. Tedavi başlangıcında ve seans aralarında dişlere uygulanan kuvvetten dolayı kısa süreli hafif ağrılar hissedilebilir. Bu konuda doktorun yapacağı uyarı ve tavsiyelere uyum sağlamak süreci kolaylaştıracaktır

 

Ortodontik tedavi bittikten sonra…?

Dişlerin ve çenelerin yeni konumlarına uyum sağlayabilmeleri için tedavi süresine bağlı olarak değişen sürelerde sabit retainer ve takıp çıkarılabilen şeffaf plaklarla pekiştirme tedavisi uygulanır. Retainer ile pekiştirme süresi her tedavide farklılık göstermektedir. Hastaların 6 ayda bir rutin diş kontrollerinin yapılması hem ortodontik tedavinin hem de genel ağız sağlığının devamlılığı için önemlidir.

 

Ortodontik Tedavi Yöntemleri

Ortodontik tedavi ile uyumsuz diş dizilerini düzeltmek için kullanılan en yaygın metod diş teli olarak bilinen metal braketlerdir. Bu yöntem doktor tarafından dişler üzerine yapıştırılan braketler ve braketler üzerine yerleştirilen teller ve elastiklerin kullanımını ile dişlerin düzelmesini sağlamaktadır. Diş teli olarak bilinen metal braketlerle dişler düzeltilebildiği gibi daha estetik seçenek olan, şeffaf diş teli olarak bilinen porselen braketler ile tedavi uygulanabilmektedir. Telsiz tedavi olmak isteyen hastalarımız için invisalign şeffaf plak tedavisi ile estetik ve konforlu bir tedavi süreci mümkündür. Diş teli fiyatları hastaların en çok merak ettiği konudur.Kullanılan tedavi yöntemine göre ortodontik tedavi fiyatı değişmektedir.

 

 

Bilgilendirme

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.
Gamze YAZICI olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.
Ayrıca beni instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.

Ortodonti Hem dünyada hem de Türkye’de, ortodont dş hekmlğnn en esk uzmanlık alanıdır. “Ortodont” kelmes Yunanca k kelmenn brleşmesnden oluşmaktadır. Düzgün anlamına gelen “orthos” ve dş anlamındak “odontos” kelmelernn brleşmyle “ortodont” ortaya çıkmıştır. Başlangıçta anormal sıralanmış dşlern düzgün sıralanmasıyla lglenen ortodont branşı daha sonra dşlern yalnızca yanındak dşle değl, karşıt çenedek dşlerle ve çene kemğ […]